Marjolein Streur, Peter van Burken (red.), ‘2x per week Pilates helpt beter maar niet sneller bij rugpijn’, https://www.psychfysio.nl/2x-per-week-pilates-helpt-beter-maar-niet-sneller-bij-rugpijn/, Psychfysio opleidingen (bezocht op 23 augustus 2019)

Snelheid resultaat

Therapieën als manuele interventies, educatie, cognitieve gedragstherapie en sporten lijken allemaal de symptomen van mensen met nonspecifieke lage rugpijn te verbeteren. (…) Pilates is een specifiek soort oefening dat op de korte termijn matige verbeteringen in pijn en functioneren bewerkstelligt, en op de middellange termijn kleine verbeteringen. (…) Als we het oorspronkelijke onderzoek en het huidige combineren  luidt de conclusie: 2x per week is effectiever dan 1x per week, en 3x heeft ten opzichte van 2x geen meerwaarde. De snelheid van het behaalde resultaat is echter onafhankelijk van de weekfrequentie.

Bron

Silva, M.L.D., Miyamoto, G.C., Franco, K.F.M., Franco, Y.R.D.S., Cabral, C.M.N. (2019). Different weekly frequencies of Pilates did not accelerate pain improvement in patients with chronic low back pain. Braz J Phys Ther. May 16.