Filosofe Hannah Arendt (1906-1975) werd op verschillende manieren in haar leven geconfronteerd met het nazisme. Als joodse en lid van een zionistische beweging moest ze in 1933 vluchten uit Duitsland. Ze ging eerst naar Parijs en later naar New York.

Oorlog

Arendt schreef uitvoerig over terreur en totalitarisme. In de jaren zestig schreef ze voor het tijdschrift The New Yorker over het proces tegen oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann. Ze concludeerde dat hij geen monster was maar slechts een ambtenaar die gedachteloos uitvoerde wat hem werd opgedragen. Deze conclusie schoot toen velen in het verkeerde keelgat.

Denken

Behalve baanbrekende werken over politieke theorie schreef Arendt een studie over ons denken. Levert denken wat op? Kan denken problemen in onze wereld oplossen? Is denken een kracht achter ons handelen? Het boek ‘Denken’ put uit de geschiedenis van de filosofie. Het werk deed Arendt snel toetreden tot een rij van invloedrijke filosofen in onze geschiedenis.

Video

In een programma van de publieke omroep Human uit 2011 is filosofe Nanda Oudejans te gast. Ze gaat tijdens het programma ‘Durf te denken’ in gesprek met het publiek en vertelt, als kenner van Hannah Arendt, over de link tussen Arendts opvattingen en de status van vluchtelingen anno nu. Ook is in oude interviewfragmenten Hannah Arendt zelf te zien en te horen.

Annotatie

‘Video: Hannah Arendt (Human, 2011)’, http://haptonomiehaptotherapie.com/2015/05/11/31/, Kennisweb, Stichting Kenniscentrum Haptonomie Hapsis Utrecht (11 mei 2015).