Amor Muto, ‘Als weglopen voor de pijn geen optie meer is’, https://www.brainwash.nl/bijdrage/als-weglopen-voor-de-pijn-geen-optie-meer-is, Brainwash, Human, NPO (27 mei 2020)

Ik ben opgevoed met het wegkijken van pijnlijke zaken. (…) De traumatische ervaringen van mijn familie zorgden bij ons thuis voor een omgeving waar er te veel was om ‘au’ te kunnen zeggen. Te veel om te voelen. (…) Het schrijven van dit stuk voelt als het aaien van een egeltje. Tegen z’n stekels in. (…) Als ik het terugbreng naar pijnlijke archetypes zie ik een kwadrant voor me, waarbinnen ik al mijn ervaringen kan wegzetten. (…) Het verlies van mijn 25-jarige gezonde zelf is nu nog pijnlijk voor mij. (…) Weglopen van de pijn is er nu (…) niet meer bij. Dat waar ik jaren voor wegrende moet ik voelen. Toelaten. Beleven. Integreren. (…) Alleen met speelse nieuwsgierigheid kan ik tegen de zelfbeschermingsmechanismen van mijn systeem in roeien. Als ik écht dapper wil zijn heb ik liefde voor verandering. Dat vraagt mij om een eerlijke relatie met pijn.