Rutger Bregman, ‘Bij twijfel, ga uit van het goede (en nog 9 leefregels waar ik me aan probeer te houden)’, https://decorrespondent.nl/10517/bij-twijfel-ga-uit-van-het-goede-en-nog-9-leefregels-waar-ik-me-aan-probeer-te-houden/3897379805748-71266fd8, De Correspondent (16 december 2019)

Wie de jongste bevindingen van de psychologie en de biologie, de archeologie en de antropologie, de sociologie en de geschiedwetenschap overziet, komt tot de conclusie dat de mens millennia een verkeerd zelfbeeld heeft gehad. (…) Dit mensbeeld, en deze lezing van onze geschiedenis, blijkt totaal onrealistisch. (…) Deze tijd heeft te veel introspectie en te weinig outrospectie. Een betere wereld begint niet bij jezelf, maar bij ónszelf. (…) Het is het meest realistisch om uit te gaan van het goede. (…) Het goede voelt zo vaak goed omdat het ook goed ís. (…) De mens is zo bedraad dat een simpel blijk van goedheid al tintelingen over ons hele lijf kan bezorgen. En het fascinerende is: dit effect kan zelfs optreden als we zulke verhalen uit tweede hand horen. (…) Schaam je niet voor je generositeit en doe het goede in het volle daglicht. (…) Het is tijd voor een nieuw realisme.

Lees ook

Drs. Leander P. Tijdhof, ‘De spijkerharde aanleiding voor haptonomie‘, https://haptonomiehaptotherapie.com/2019/10/22/een-spijkerharde-aanleiding-voor-haptonomie/, Kennisweb haptonomie, Stichting Kenniscentrum Haptonomie Hapsis Utrecht (22 oktober 2019)