Caspar Pisters, ‘Cardioloog Pim van Lommel: ‘De aanname dat hersenen je bewustzijn creëren is niet langer houdbaar’, https://www.ad.nl/dossier-uitvaartspecial/cardioloog-pim-van-lommel-de-aanname-dat-hersenen-je-bewustzijn-creeren-is-niet-langer-houdbaar~a0494419/, AD, DPG Media (28-10-20)

We hebben kunnen aantonen dat mensen een helderder bewustzijn hebben dan ooit, op het moment dat hun hersenen volledig zijn uitgevallen. Dankzij controleerbare waarnemingen van mensen die een uittreding uit hun lichaam ervoeren tijdens hun hartstilstand. (…) De aanname dat de hersenen bewustzijn creëren is niet langer houdbaar, nog afgezien van het gegeven dat geen enkele wetenschapper ooit heeft kunnen aantonen hoe dit proces werkt. Het is mijn vaste overtuiging dat de hersenen een functie hebben vergelijkbaar met die van een computer: deze produceert de website niet die je bekijkt, hij verschaft slechts toegang tot de miljarden sites die beschikbaar zijn. En als je computer niet meer functioneert, bestaat het internet nog steeds.

Pim van Lommel

Pim van Lommel (2007): Eindeloos bewustzijn: een wetenschappelijke visie op de bijna-dood ervaring. Ten Have, 26ste druk.