Loeka Oostra, ‘De twintiger van nu wil te veel’, https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/13/de-twintiger-van-nu-wil-te-veel-a1599352, NRC (13 april 2018)

Perfectionisme

In vergelijking met de vier vorige generaties scoorde de meest recente generatie twintigers op alle vormen van perfectionisme hoger dan hun voorgangers. (…) De druk die twintigers van nu zichzelf opleggen om het ‘uiterste’ te bereiken steeg met 10 procent ten opzichte van eerdere generaties. De sociale druk die ze voelen steeg met 33 procent en het gevoel anderen te moeten overvleugelen steeg met 16 procent. (…) Juist omdat ze zo jong en onervaren zijn voelen ze zich nog niet in de positie om te zeggen dat iets te veel werk is. (…) Ze zien mensen om zich heen die óók hard werken en nergens last van lijken te hebben, dus spiegelen ze zich daaraan. (…) Een bestuursjaar is al niet meer genoeg, want dat doet iedereen. Een master idem dito, dus doen studenten twéé masters. Alles om maar het beste jongetje van de klas te zijn, waarbij ze de eigen grenzen niet meer lijken te accepteren. (…) Wetenschapper Curran benadrukt de rol van universiteiten in het toegenomen perfectionisme onder hoogopgeleide twintigers. Volgens hem moedigen zij de competitie tussen studenten aan en willen ze een meritocratie aanjagen, waarin iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen sociaal-economische positie. (…) Ook Nederlandse universiteiten zijn in toenemende mate gericht op presteren (…) in plaats van op leren. (…) Zo bleek uit onderzoek dat behoorlijk wat studenten tijdens hun studie last hebben van psychische klachten, maar het moeilijk vinden de stap naar hulpverlening te zetten.

Bronmateriaal

  • http://www.apa.org/news/press/releases/2018/01/perfectionism-young-people.aspx
  • Curran, T., & Hill, A. P. (2017, December 28). Perfectionism Is Increasing Over Time: A MetaAnalysis of Birth Cohort Differences From 1989 to 2016. Psychological Bulletin. Advance online publication. http://dx.doi.org/10.1037/bul0000138