Nina Polak, ‘Depressie is een ziekte van de hele maatschappij’, https://decorrespondent.nl/9479/depressie-is-een-ziekte-van-de-hele-maatschappij/3512718758076-d13cf470, De Correspondent (17 mei 2019)

Depressie: isolisme dat pijn doet

Er rust een taboe op depressie, maar we hebben het er wel de hele tijd over. (…) Misschien is dat gevoel van onbespreekbaarheid zélf wel een kenmerk van depressie. (…) Depressie is een schop tegen onze fundamenten. Het gaat over de existentie. (…) De bewering dat depressie een hersenziekte is, is gezien de huidige stand van onze kennis, ronduit misleidend. (…) Isolementsgevoelens (…) zijn in de DSM niet geclassificeerd als kernsymptoom, maar als bijverschijnsel. Terwijl autobiografische verslagen van depressieve personen laten zien dat verstoorde interpersoonlijke relaties wezenlijk deel uitmaken van depressies. (…) Ontstemdheid tekent onze hedendaagse cultuur. (…) Depressie is het isolisme dat pijn begint te doen. (…) De mens wordt getypeerd door een fundamentele openheid ten aanzien van de wereld en moet zich aanhoudend afstemmen op anderen en op zichzelf. (…) Wat we een stemmingsstoornis noemen, is dus eigenlijk een afstemmingsstoornis. (…) Dat afstemmen vraagt (…) tijd en ruimte die we niet krijgen en nemen in deze hyperdynamische en ultra-individualistische wereld. (…) We moeten de complexiteit van het fenomeen depressie aandurven.

Zoeknaam

Bert van den Bergh

Meer over isolisme

Drs. Leander P. Tijdhof, ‘Het ziekmakende protest van de buik’, https://haptonomiehaptotherapie.com/2019/01/06/het-ziekmakende-protest-van-de-buik/, Kennisweb haptonomie, Stichting Kenniscentrum Haptonomie Hapsis Utrecht (6 januari 2019)