Gonny ten Haaft, ‘Een hand op de schouder is er niet meer bij, en dat zal ons op langere termijn diep raken’, https://www.trouw.nl/opinie/een-hand-op-de-schouder-is-er-niet-meer-bij-en-dat-zal-ons-op-langere-termijn-diep-raken~ba5d802c/, Trouw (4 april 2020)

De huid heeft honger, honger naar aanraking, honger naar lichamelijk contact. (…) Gek genoeg wist ik alleen niet dát ik deze honger had. (…) Door lichamelijk contact, lichamelijke therapie, is (…) pijn langzamerhand verdwenen. (…) Door lichamelijke therapie – aanraking – kon ik woede, frustratie, angst, diep verdriet en eenzaamheid gaan voelen en verwerken. (…) Niet alleen onze geest, maar ook ons lichaam heeft behoefte aan geruststelling en troost, aan veiligheid, geborgenheid en steun. (…) Ik denk dat de effecten van alle maatregelen die ons sociale, fysieke en zintuigelijke contact verhinderen, sterk worden onderschat. (…) Ik hou mijn hart vast.

Lees ook

Aanraken is meer dan raggende luiheid