José Hoekstra, ‘Emotioneel op slot – De gevolgen van trauma’, https://www.psychosenet.nl/emotioneel-op-slot-de-gevolgen-van-trauma/, PsychoseNet (18 oktober 2019)

Lichaamswerk hielp

Soms heb je zo’n ‘aha-moment’. Dat had ik toen ik de podcast hoorde van Argos over seksueel misbruik, waarin psychiater Bessel van der Kolk vertelt dat mensen die vroeg getraumatiseerd zijn, vaak later op ingrijpende gebeurtenissen reageren met een “emotional shutdown”, een volledig emotioneel op slot gaan. (…) Alsof je de kurk van een champagnefles trekt, zo werd mijn innerlijk leven ontkurkt. De energie raasde op en neer. Met een psychose tot gevolg. Ik ontdekte een open verbinding met de wereld en met de spirituele wereld, maar wat er van binnen zat was nog erg een warboel. Ik ontwikkelde gaandeweg een bipolaire stoornis. (…) Veel lichaamswerk hielp me om in mijn lichaam te landen. (…) Ook dat heb ik moeten leren – wat is van mij, en wat van anderen. Ik voel me geenszins een slachtoffer, maar bovenal een strijder, een overlever die aan de andere kant van een lang dun koord over een ravijn met succes de overkant heeft gehaald. Ik ben er nu helemaal, en ik geniet van het leven.