Redactie, ‘Genen niet belangrijk bij psychisch lijden’, https://www.umcutrecht.nl/nieuws/genen-niet-belangrijk-bij-psychisch-lijden, UMC Utrecht (20-07-2020)

We hoopten via de genetica (…) tot behandelingen voor ernstig psychisch lijden te komen, dat is niet gelukt. (…) Omgevingsfactoren spelen een veel grotere rol. Met name sociale frustratie en jeugdtrauma’s vergroten het risico op ernstig psychisch lijden. (…) Omdat ernstig psychisch lijden in sommige families veel meer voorkomt dan in andere, leek een genetische betrokkenheid voor de hand liggend. (…) Een-vijfde van de variatie in ernstig psychisch lijden is (…) herleidbaar tot een oorzakelijke factor. En van die een-vijfde was slechts een minieme fractie – drie procent – terug te voeren op genetische variatie. Ook cannabisgebruik – wat vaak als biologische trigger voor bijvoorbeeld psychoses wordt beschouwd – had een geringe impact. De twee grootste factoren bleken jeugdtrauma en sociale frustratie. (…) Onze geestelijke gezondheid is niet afhankelijk van het behalen van een hoog streefniveau, het is afhankelijk van verbondenheid, positieve emoties en dankbaarheid.

Link

https://academic.oup.com/schizophreniabulletin/article-abstract/doi/10.1093/schbul/sbaa086/5872550?redirectedFrom=fulltext