In CODA Apeldoorn is vanmiddag het boek ‘Hannah Arendt – Betekenis voor de haptonomie’ voor het eerst gepresenteerd. Er waren veel dichters in het publiek aanwezig en vandaar dat bij het uitkomen van het werk door de auteur de volgende woorden werden gebruikt om het boek te introduceren.

‘In dit boekje over verschillende werken van Hannah Arendt, speciaal voor studenten in haptonomie, wordt onder andere aandacht besteed aan ons wilsvermogen. Het gaat bij het willen om een activiteit die gericht is op de toekomst.

Van alle tijden is, zo schrijft filosofe Hannah Arendt, dat mensen hun toekomst willen voorspellen. Alleen de middelen waarmee de mens de toekomst wil voorspellen zoals met offerdieren, horoscopen of computers verschillen steeds. Elke wetenschap speelt daarin een rol. Maar, zoals deze week ‘De Correspondent’ kopte: Wie vertrouwt de wetenschap nog?

Mocht het om een eerlijke wedstrijd tussen futurologen gaan met betrekking tot onze eigen tijd, zo schrijft Hannah Arendt, dan kon de eerste prijs weleens gaan naar John Donne, een dichter zonder enige wetenschappelijke ambitie, die al in 1611 in zijn geschriften direct reageerde op wat er gaande was in de wereld van de wetenschappen.

Zo schrijft Donne in dat jaar:

En de nieuwe filosofie trekt alles in twijfel,

het element vuur is helemaal uitgedoofd;
 de zon is verloren en ook de aarde, en niemand weet
 waar hij ze nog zoeken moet …

’t ligt allemaal aan diggelen, zonder enige samenhang;
 alles is slechts vervanging, alles betrekking:
 vorst, onderdaan, vader, zoon, al deze dingen zijn vergeten …

Dankuwel.’

Auteur: Leander Tijdhof

Andere specificaties volgen nog

Stichting Kenniscentrum Haptonomie Hapsis Utrecht