Robin Goudsmit, ‘Hoe bewaak ik mijn persoonlijke grenzen tijdens de lockdown?’, https://www.trouw.nl/zorg/hoe-bewaak-ik-mijn-persoonlijke-grenzen-tijdens-de-lockdown~bbef43b0, Trouw (8 mei 2020)

In de lockdown kampen we niet alleen met zorgen om de coronacrisis, we zitten ook vaak behoorlijk op elkaars lip. Dat kan er toe leiden dat we onbedoeld onze negatieve gevoelens op een ander overbrengen. (…) Stel je jouw eigen psychische ruimte voor als een omheinde tuin, met een poort of een hekje. Je kan best zeggen: nu is het tuinhekje dicht, ik wil even geen bezoek. (…) Mensen die over hun zorgen praten, willen vaak helemaal niet dat jij hun problemen gaat oplossen. (…) Uiteindelijk profiteert iedereen in je omgeving ervan als emotionele grenzen bespreekbaar en duidelijk zijn. (…) Je kunt nu zonder afleiding focussen op waarom je sommige dingen voelt, en of anderen die gevoelens negatief of positief beïnvloeden. Dat is zeker heel nuttig.