Sytske van Koeveringe, ‘Hoe langer ik niet word aangeraakt hoe prikkelbaarder, en dus harder ik word’, https://www.nrc.nl/nieuws/2019/06/27/wie-mij-aanraakt-ziet-mij-a3965192, NRC (27 juni 2019)

Een pauze van toekomst en verleden

Na de breuk met mijn relatie van bijna acht jaar viel mij op dat een aanraking helemaal niet zo vanzelfsprekend is. (…) Ik vraag niet gauw aan vrienden of ze me willen vasthouden of knuffelen. Al zou ik het soms wel willen. (…) Hoe langer ik niet word aangeraakt hoe prikkelbaarder, geïrriteerder en dus harder ik word. (…) Voor mij is een bedoelde (lange) aanraking een onderbreking van alles wat er op dat moment gaande is. Een pauze van toekomst en verleden, van het brein, de ratio. Daarbij voelt een aanraking voor mij dat iemand mij ziet, echt ziet. (…) Wat me opvalt is dat zowel aanraken als aanranden dicht op elkaar staan in het woordenboek én snel kunnen worden verward. (…) Misschien moeten we net als op een basisschool ergens in Europa elke ochtend elkaars rug masseren.