Sanne Blauw, ‘Hoe schoolcijfers, calorieën en werktargets ook mijn leven beheersten (en hoe ik afkwam van mijn meetstoornis)’, https://decorrespondent.nl/8835/hoe-schoolcijfers-calorieen-en-werktargets-ook-mijn-leven-beheersten-en-hoe-ik-afkwam-van-mijn-meetstoornis/3274065853740-93882f89, De Correspondent (30 oktober 2018)

Cijfers als zeepjes

Wat doet het met je als je je leven doormeet? Ik heb daar wel een idee over. Want laat ik er maar voor uitkomen: ik was meetgek. (…) Ik vertrouwde meer op de cijfers dan op mezelf. (…) Laatst vertelde iemand me dat haar moeder de weegschaal twee kilo lichter had gezet. De sfeer in huis was nog nooit zo goed geweest. (…) Ik was een rendementsdenker geworden. (…) Het cijfer gaf schijncontrole. (…) Cijfers geven het gevoel van controle in een complexe wereld. Niet voor niets zijn stappentellers razend populair, zijn er ter wereld steeds meer ‘smart cities’ die het gedrag van hun burgers meten en heeft bijna iedereen op zijn werk met targets te maken. (…) Cijfers zijn als zeepjes. Als je er te hard in knijpt, glippen ze je uit de handen.