Jozien Wijnakker, ‘HOE VOORKOM JE DAT JE ELKAAR KWIJT RAAKT IN RELATIES?’, https://www.facebook.com/HaptotherapieAmsterdam/photos/a.484851184871680.108903.453270451363087/1747806381909481/, Jozien Wijnakker Haptotherapie en Coaching, Facebook (3 mei 2018)

Demonstratie

Relatiepatronen inzichtelijk en voelbaar gemaakt met haptotherapie. (…) Een sessie relatietherapie duurt 11⁄2 uur. (…) Aanleiding voor relatietherapie op haptonomische basis. (…)
Al snel spreekt voor zich dat het onderwerp relatietherapie, met al zijn invalshoeken en dynamieken, hooguit wordt aangeraakt en in dit kort tijdsbestek niet wordt uitgediept. (…)
Ervaringsgericht aan de slag
1. Uitnodiging om in een van de vier hoeken van de ruimte te gaan staan die elk een eigen thema vertegenwoordigen:
– Macht
– Autonomie
– Verbinding § Intimiteit
2. Kies bewust en in stilte iemand uit een andere hoek.
Jeetje, lopen we met z’n tweeën op een en dezelfde persoon af. Uiteindelijk loopt hij met haar weg. ‘Heb ik weer’. AU, afwijzing. Of pak ik me op: ‘Ook goed, dan vraag ik toch een ander’. (…)
3. Plaats jullie handen tegen elkaar.
Wie leidt en wie volgt? Of is er een vanzelfsprekend vloeiend samenspel. Is er sprake van stilstand of beweging? Is er iemand aan het duwen of trekken? Als ik even rondkijk; mooi gezicht al die (onderzoekende, spelende, worstelende, of ?? ) koppels.
4. Ga nu samen zitten, houdt je ogen gesloten en blijf de handen tegen elkaar aan houden.
Door deze oefening ontstaat disbalans. Er komt een ‘derde’ binnen de relatie. Dit kan in de relatie-praktijk van alledag een verbouwing, ziekte, geldzorgen (…) zijn. Hoe blijf je dan met elkaar in verbinding? Hoe is het met de even waardigheid? (…)
5. Wil je met deze persoon een intieme opdracht uitvoeren? (…) Zo ja, loop die kant op. Zo nee, loop de andere kant op. (…) Een vraag die bij velen meteen spanning oproept. (…)
Kleine demonstratie relatietherapie (…)
Met één koppel moedige vrijwilligers wordt – op verzoek- een demonstratie gegeven van een therapiesessie. Non-verbale opdrachten maken patronen glashelder. Bijvoorbeeld; met z’n tweeën op een stoel of bal zitten. Daar zit je dan royaal of op een hoekje, (te) dichtbij of (te)ver weg.