R. Verweij, H.J.A. van Bakel, ‘Hongeren naar huidcontact – Aanraking bevordert neuro-endocriene ontwikkeling van babys’, https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/hongeren-naar-huidcontact.htm, Medisch Contact (31 juli 2007)

Cortisol

Al langer is bekend dat lichaamscontact voor babys geen leuk extraatje is, maar van vitaal belang. Het officiële advies van de wereldgezondheidsorganisatie WHO luidt: huid-op-huidcontact voor pasgeborenen waar mogelijk. De nieuwste onderzoeksresultaten onderstrepen dat belang in het eerste en mogelijk zelfs tweede levensjaar. (…) Bij pasgeborenen gaat het alarm vaak af; de amygdala in het lagere brein geeft een signaal dat er potentieel gevaar dreigt en dat stelt een hormonale kettingreactie in het lichaam in werking. Het eindproduct, cortisol, brengt het lichaam in een staat van paraatheid (verhoogde hartslag en ademhaling) en is makkelijk te meten door wat speeksel van de baby af te nemen. Deze hormonen zijn op zich niet schadelijk voor de hersenen. Maar als deze kettingreactie niet wordt onderbroken, stijgen de cortisolniveaus. Dit stresshormoon wordt maar langzaam afgebroken en kan uren in de hersenen aanwezig blijven. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat een hoog cortisolniveau – als het vaak gebeurt – later in het leven gevolgen kan hebben. Het kan onder meer leiden tot een overactief stresssysteem. (…) Zonder goede responsieve zorg in het eerste jaar, blijft het systeem levenslang zeer gevoelig. (…) Uit Europees vergelijkend onderzoek bij babys in verschillende landen blijkt dat meer lichaamscontact leidt tot minder huilen.

Samenvatting

– Lichaamscontact bevordert de hersenontwikkeling en reduceert stress bij zuigelingen.

– Zuigelingen maken bij stress het stresshormoon cortisol aan. Veelvuldig hoge niveaus veroorzaken op latere leeftijd mogelijk een overactief stresssysteem en dat kan leiden tot angststoornissen, depressie, stressgerelateerde ziektes, slaapstoornissen, onderdrukking van het immuunsysteem en hoge bloeddruk.

– Lichaamscontact in combinatie met praten kan de stressreactie bij het kind onderbreken.