‘ME is een complexe multisysteemziekte’, https://www.mijngezondheidsgids.nl/me-complexe-multisysteemziekte/, Mijn Gezondheidsgids, Pulse Media Online (8 juni 2017)

Complexiteit

Wat als een zware griep begon is inmiddels zo ver gevorderd, dat ze 95% van haar tijd niets anders kan doen dan in bed blijven liggen door totale uitputting. (…) Gezonde mensen laden hun batterij weer op als ze slapen, bij ME-patiënten gebeurt dat niet of nauwelijks. (…) ME staat voor Myalgische encefalomyelitis, maar vaak wordt de naam Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) gebruikt. (…) Door deze naam denken mensen dat het een vermoeidheidsziekte is, en wordt er vaak wat lacherig over gedaan. (…) Ondanks dat ME al in 1969 door de wereld gezondheidsorganisatie (WHO) als neurologische ziekte is geclassificeerd wordt het in Nederland nog steeds gezien als een psychosomatische aandoening.