Marjolein Streur, Peter van Burken (red.), ‘Mentaal zingen verbetert looppatroon bij Parkinson’, https://www.psychfysio.nl/mentaal-zingen-verbetert-looppatroon-bij-parkinson/, PsychFysio (bezocht op 2 september 2019)

Auditieve cues

Voor mensen met de ziekte van Parkinson zijn externe auditieve cues zoals een metronoom ritme of muziek een bekende methode voor het verbeteren van het looppatroon. (…) De stapvariabiliteit is een goed te meten factor van een veranderd looppatroon die een sterke indicatie is van algehele stabiliteit. (…) Hoewel externe cues bij veel mensen met Parkinson de stapvariabiliteit verbetert, zijn er ook onderzoeken die juist verslechteringen in de variabiliteit zien bij zowel gezonde mensen als mensen met Parkinson. (…) Interne cues zorgen ervoor dat mensen hun loopsnelheid verhogen en tegelijkertijd hun stapvariabiliteit verkleinen, wat uiteindelijk kan bijdragen aan een grotere stabiliteit en een kleiner valgevaar.

Bron

Harrison, E.C., Horin, A.P., Earhart, G.M. (2019). Mental Singing Reduces Gait Variability More Than Music Listening for Healthy Older Adults and People With Parkinson Disease. J Neurol Phys Ther. Aug 20.