Nina van den Berg, ‘Nergens in Afrika bestaat er een woord voor ‘depressie’, https://www.trouw.nl/religie-en-filosofie/nergens-in-afrika-bestaat-er-een-woord-voor-depressie-~ab89aef9/, Trouw – RELIGIE EN FILOSOFIE (9 april 2019)

Verbinding

De methode om iemand van een depressie te genezen in het Westen bestaat uit therapie en medicijnen. Het wordt gezien als iets wat je zelf oplost, in je eentje of met je therapeut die een geheimhoudingsplicht heeft. (…) Er wordt hier heel anders tegen de ziekte aangekeken. Depressie, zoals de westerse geneeskunde het begrijpt, bestaat hier niet. En in die inheemse talen die ik heb onderzocht is er dus geen woord voor te vinden. Dat betekent niet dat de symptomen niet bestaan: ook hier zijn mensen neerslachtig, verliezen interesse in de dingen en zonderen zich af. Maar de culturele overtuiging is dan niet dat iemand een depressie heeft, maar dat de relatie van die persoon ten opzichte van het geheel is verstoord. (…) In de Afrikaanse context is genezing een allesomvattend, holistisch proces, dus dat gebeurt publiekelijk. (…) Het helingsproces is erop gericht om de verbroken verbintenis tussen de gemeenschap en de persoon te herstellen, want zonder die verbinding kan het individu niet daadwerkelijk bestaan. (…) Als Descartes Afrikaans was geweest, had hij eerder gezegd: ‘Jij bent, dus ik ben’, of ‘Ik behoor tot een gemeenschap, dus ik ben’.

Zoeknaam

Pius Mosima

Zie ook

Drs. Leander P. Tijdhof, ‘De dans van ubuntu’, https://haptonomiehaptotherapie.com/2018/03/10/de-dans-van-ubuntu/, Kennisweb haptonomie, Stichting Kenniscentrum Haptonomie Hapsis Utrecht (10 maart 2018)