Marijke Groot, ‘Patiënten aanraken: kan dat?’, https://www.dimence.nl/expert-aan-het-woord/patienten-aanraken-kan-dat, Stichting Dimence (11 december 2018)

Niet veel aan de hand

Ineens (…) was ík het die huilend in een kamer zat. En daar zat dan een hulpverlener bij. (…) Toch merkte ik dat toen ik al wat langer bij een bepaalde hulpverlener zat én ook een ‘klik’ met die persoon voelde, de afstandelijkheid nog wel eens groot vond. (…) En ook toen een andere hulpverlener (…) mij een tijdje geleden óók vroeg om mijn hand vast te mogen houden toen ik het erg moeilijk had, vond ik dat, misschien raar, (…) fijn. (…) Ik vond hier sprake van ‘professionele nabijheid’. (…) Als het zou kunnen helpen, áls de patiënt een arm over een schouder wíl en áls de hulpverlener dit ook wil én het ook nog eens netjes aanbiedt/ vráágt én het antwoord daarop respecteert, dan is er toch niet heel veel aan de hand, toch?