Auteur en haptotherapeut Wim Laumans heeft vandaag in reactie op het bericht in Trouw van 7 oktober 2017 onderstaand bericht gestuurd naar de redactie van die krant. Het Kennisweb haptonomie publiceert de ingezonden reactie van Laumans hier integraal. Onder staat een afdruk van het artikel in Trouw.

Reactie op de uitspraak van de Vereniging tegen kwakzalverij:

Niet meetbaar dan is het kwakzalverij !

Het belang van de haptonomische zwangerschapsbegeleiding:
1. Allereerst wordt zowel de vrouw als de man geleerd om contact te leggen met het kind als responderend wezen en zo wordt het kind affectief bevestigd in zijn bestaan. Vervolgens wordt de vrouw geleerd met haar aandacht bij het kind te zijn en te blijven en tijdens de bevalling het kind te helpen op weg naar buiten.
Dus geen passief ondergaan maar een actief participeren aan het geboorteproces.
2. Verder wordt de man geleerd via affectieve omgang zijn vrouw zo veel mogelijk te ondersteunen waardoor hun relatie kan groeien en ze samen op weg zijn naar het ouderschap
Dit alles met in achtneming van de laatste obstetrische inzichten.
De waarde van de haptonomische zwangerschapsbegeleiding ligt dus niet alleen in de voorbereiding op de bevalling maar ook in de begeleiding van de ouders en het kind naar een gelukkig gezinsleven. Een gezinsleven waarbij het kind erop kan vertrouwen dat het liefdevol ontvangen en verzorgd wordt.
Inderdaad allemaal niet meetbaar.

Wim Laumans, Bussum

Oorspronkelijk artikel

Schermafbeelding 2017-10-10 om 11.25.18