Johannes Visser, ‘School gaat niet om prestaties. School gaat om relaties’, https://decorrespondent.nl/12149/school-gaat-niet-om-prestaties-school-gaat-om-relaties/4502164805556-de50270e, De Correspondent (februari 2021)

Leerlingen zeggen niet: ik wil weer naar school want ik wil tienen halen. Ze zeggen: ik wil weer naar school, want ik wil mijn vrienden zien. (…) Veel dieper dan ons verlangen naar prestatie, is ons verlangen naar relatie. Goede cijfers zijn leuk, goede vrienden zijn noodzaak. (…) Als niet een gebrek aan succes maar een gebrek aan contact ons werkelijk ongelukkig maakt, waarom draait school dan om prestaties en zijn relaties voor in de pauze en achter het fietsenhok? (…) Een hoger diploma maakt in zichzelf (…) niet gelukkig, maar maakt gelukkig om de gevolgen ervan. De grotere kans op een baan en een mooi huis, bijvoorbeeld. We maken zelf iets nastrevenswaardigs van een hoger diploma, door mensen zonder zo’n diploma zekerheden te ontzeggen.