Marte van Santen, ‘SLAAPMIDDELEN? LIEVER NIET!’, https://letterleven.nl/slaapmiddelen-liever-niet/, Letterleven.nl, Radar+ (februari 2019)

Versuffend

Naar schatting anderhalf miljoen Nederlanders slikt regelmatig een of meer slaapmiddelen. (…) Dat blijft niet zonder gevolgen. Door het versuffende en spierverslappende effect vallen zij bijvoorbeeld vaker. (…) Bovendien pakken ze de oorzaak van het slechte slapen niet aan. Sterker nog, op den duur houden ze het probleem in stand of verergeren het zelfs. Het middel is dus erger dan de kwaal. (…) Pillen beïnvloeden de kwaliteit van je slaap. Omdat ze je REM-slaap verstoren — de slaap die je nodig hebt om te herstellen — rust je niet goed uit. (…) Mensen die slaapmiddelen gebruiken, hebben bijvoorbeeld meer kans op ongelukken in het verkeer. Vandaar dat je er meestal niet mee mag rijden. Voor ouderen zijn de sufheid en spierzwakte een extra groot risico. (…) Het enige wijze advies is om er niet aan te beginnen. (…) Bij slapeloosheid zonder duidelijke oorzaak doe je er verstandig aan om je gewoontes zo te veranderen dat het slapen voor je lichaam makkelijker maakt. (…) Geen quick fix helaas.

Zoeknaam

Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog Patricia van den Bemt is onderzoeker en bijzonder hoogleraar medicatieveiligheid in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.