Peter van Burken, ‘Synchroon bewegen, oxytocine en fysiotherapie’, https://www.psychfysio.nl/synchroon-bewegen-oxytocine-en-fysiotherapie/, Psychfysio Opleidingen (bezocht op 2 maart 2020)

Mensen hebben de neiging anderen in houding en acties te imiteren. Dit ontwikkelt zich al vroeg in het leven en speel een sleutelrol bij het opbouwen van een band tussen moeder en kind en in de sociale communicatie in het algemeen. (…) Non-verbale synchroniciteit kan dienen als een indicator voor verschillende aspecten van sociale interacties. Een theorie hierbij is dat mensen hun gedrag meer synchroniseren naarmate ze mensen aardiger vinden. (…) Voor fysiotherapeuten is het belangrijk te weten dat samen bewegen een pijndempende werking heeft. Waarschijnlijk via oxytocine. (…) Tijdens (…) samen dansen ontstaat er vaak een vorm van synchroniciteit. Mensen passen hun bewegingen aan elkaar aan. (…) Auteurs concluderen dat het oxytocine-systeem een belangrijke rol speelt bij interpersoonlijke synchroniciteit tijdens dans.

Bron

Josef, L., Goldstein, P., Mayseless, N., Ayalon, L., Shamay-Tsoory, S.G. (2019) The oxytocinergic system mediates synchronized interpersonal movement during dance. Scientific Reports 9(1):1894Crossref