Annemarie Zonderma, ‘Verdriet is lichamelijk, https://dsmmeisjes.nl/verdriet-is-lichamelijk/, DSMmeisjes (juli 7, 2018)

Bewustwording

Ik weet niet precies waar het ontstaat. Het is alvast niet aan het oppervlak. Nee, het komt echt van heel diep. Niet zo diep dat het vanuit mijn tenen komt, maar eerder ter hoogte van de baarmoeder, of darmen – ik ken de anatomie niet goed om daar iets over te kunnen zeggen – maar ergens vanuit die streek komt een vloedgolf aan emotie omhoog borrelen. (…) Omhoog, naar boven, als een warme vloed die zich via de buik zeer langzaam en intens naar de borst werkt, zodat ik adem moet halen om het af te koelen en te kunnen sussen. (…) Wanneer ik buikpijn ervaar of spanning in mijn armen en benen, zou ik mij kunnen afvragen wat er op dat moment gebeurt waardoor ik zo’n lichamelijke reactie krijg. Er gebeurt blijkbaar iets dat mij spanning bezorgt of een emotie oplevert, waar ik mij nog niet bewust van ben. (…) Bewustwording van wat er in het lichaam gebeurt, zou mij dus eventueel meer kunnen vertellen over mijn gevoel.