JENTIEN KEIJZER, ‘Vertrouw je burn-out. Die weet heus wel waar het mee bezig is’, https://theoptimist.nl/vertrouw-je-burn-die-weet-heus-wel-waar-het-mee-bezig/, The Optimist, Uitgeverij The Optimist BV (15 MRT 2019)

Lichaam is kompas

Volgens (…) mensen ging het tijdens hun burn-out-hulpverlening niet veel verder dan het dagelijks tekenen van hun batterij (…). Om naar aanleiding van die batterij-tekeningetjes te bepalen wanneer ze weer klaar waren om aan het werk te gaan. (…) Ik vind het (…) zorgwekkend dat ik deze verhalen maar blijf horen. (…) Goedbedoelende hulpverleners willen die burn-out zo graag fixen, oplossen, verhelpen of genezen dat we aan de oorsprong van de oorzaak totaal voorbijgaan. (…) Het genezen van een zogenaamde slaapstoornis of van een burn-out heeft verbazingwekkend veel gelijkenis. En het ligt zo voor de hand. In slaap vallen, kun je ook niet forceren. Je kunt het niet doen. (…) Hoe harder je probeert ervan af te komen, hoe langer het duurt. Je gaat weer ‘aan’. (…) Het zijn (…) de ‘vechters’ onder ons, de doorzetters met hun pitbull-mentaliteit die slachtoffer worden van een burn-out. (…) Burn-out betekent dat je herstel met een genadeklap begonnen is. (…) Je lichaam is je kompas. Vertrouw het maar. Het weet waar het mee bezig is. En vertrouw maar dat dit lichaam ook wel aangeeft wanneer het weer wat in de actiemodus wil doen.

Eerdere publicatie

Jentien Keijzer, ‘Vertrouw je burn out maar, het weet waar het mee bezig is’, https://www.linkedin.com/pulse/vertrouw-je-burn-out-maar-het-weet-waar-mee-bezig-jentien-keijzer, LinkedIn (18 feb. 2019)