Titia Ketelaar, ‘Waarom sommige introverte mensen floreren in de lockdown’, https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/20/floreren-in-de-lockdown-a4000189, NRC (20 mei 2020)

Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe minder ik mij durf te uiten. Om mij heen hoor ik steeds meer mensen zeggen hoe zwaar ze deze tijd vinden. (…) Het niet fysiek kunnen zien van vrienden en collega’s, geen feestjes en altijd alleen thuis zijn. (…) Ik voel me haast schuldig dat ik mij zoveel beter voel. (…) Ik hoef echt niet alleen in een donker hoekje te zitten en mijn vrienden en collega’s nooit te zien, maar het is fijn als ik zelf kan bepalen welke indrukken er op me afkomen. Ik word nu niet geleefd door anderen. (…) De lockdown werd de afgelopen maanden gepresenteerd in extraverte termen. „We” moesten „doorzetten”, alleen „samen krijgen we corona eronder”. (…) Al snel kwamen er uitnodigingen voor Zoom-borrels, en volgde een constante stroom aan telefoontjes, mails en appjes. (…) Wie bedachtzaam is, krijgt vaak de vraag of het wel goed gaat. (…) Introverten (…) hebben ook behoefte aan sociale contacten, maar diepgaand en met een paar goede vrienden.