Redactie, ‘Waarom we sterker worden van eenzaamheid’, https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/verborgen-eenzaamheid/, Psychologie Magazine (1 december 2003)

Uit het onderzoek ‘Sociaal isolement. Een studie over sociale contacten en sociaal isolement in Nederland’ van de Universiteit Utrecht, blijkt dat een schrikbarend aantal mensen zich eenzaam voelt: bijna eenderde van de Nederlanders. (…) Zeker onder studenten is het niet bepaald normaal om geen netwerk te hebben, om wat voor reden dan ook. Sociaal isolement is geen pretje als iedereen om je heen plezier aan het maken is. (…) Onze maatschappij is gericht op presteren, vooruitkomen, positief denken. De zware, zwarte kant, daar spreken we liever niet over. Dan loop je zo uit de pas. (…) Om te zeggen dat je eenzaam bent, moet je je ontzettend kwetsbaar opstellen. We hebben geleerd om dat niet te doen. (…) Over je sociale leven spreek je tegenwoordig in termen als ‘daar moet je hard aan werken’ en ‘in vriendschappen moet je investeren’. Daar heb je zelfvertrouwen voor nodig, en assertiviteit, en een bepaald probleemoplossend vermogen. Niet iedereen is daar even goed in. (…) Je hebt eenzaamheid nodig om je te ‘differentiëren’: in eenzaamheid kun je je afzetten tegen de meute of tegen dingen die je achter je wilt laten, om zo je eigen weg te vinden. Je wordt gedwongen naar jezelf te kijken, je te ontwikkelen. (…) Denk niet de hele tijd dat je er vanaf moet. Durf het risico te nemen om de leegte in te duiken.

Informatie

Sociaal isolement. Een studie over sociale contacten en sociaal isolement in Nederland, R. Hortulanus, A. Machielse en L. Meeuwesen, Den Haag: Elsevier Overheid/Reed Business Information, (…) 2003