Marieke Schoenmakers, ‘Wat zijn de do’s and dont’s van aanraken?’, https://palvooru.nl/de-dos-and-donts-van-aanraken/, Palvooru.nl (bezocht op 27 december 2018)

Goed voelen

Aanrakingen vallen niet altijd goed. Het hangt bijvoorbeeld af van de persoon en zijn levensgeschiedenis, het ziektebeeld en de relatie. (…) Omdat ieder mens en iedere situatie uniek is zijn er geen richtlijnen of protocollen waarin staat wanneer wel of niet aan te raken. (…) Hoe beter je iemands levensgeschiedenis kent, des te beter je kunt inschatten hoe je aanrakingen ontvangen gaan worden. (…) Het werkt niet als je erover nadenkt. (…) Hou rekening met het ziektebeeld. (…) Wees je bewust van de machtsongelijkheid. (…) Aanrakingen kunnen door die ongelijkheid eerder als denigrerend, betuttelend of respectloos worden ervaren. Ondanks je goede bedoelingen. (…) Raak aan met aandacht, of raak niet aan. (…) Als je de hand wilt vasthouden van iemand die op bed ligt, leg dan je eigen hand onderop. (…) Als je goed kunt voelen, ben je ook beter in het hanteren van lichaamstaal, waaronder aanraken. (…) Overprikkeling kan agressie veroorzaken. Of de ander vlucht weg. (…) Raak geen huilende mensen aan. (…) Probeer vooraf (…) zo goed mogelijk in te schatten hoe de ander op fysiek contact reageert om de kans te verkleinen dat het niet gewaardeerd wordt.

Bron

M. Schoenmakers (2013). Aanraken als eerste en als laatste taal. Literatuurstudie naar het aanraken van mensen met dementie door geestelijk verzorgers. Masterthesis Tilburg University.